{"id":10747,"date":"2022-08-13T21:42:36","date_gmt":"2022-08-13T21:42:36","guid":{"rendered":"https:\/\/publicpeople.se\/?page_id=10747"},"modified":"2024-10-20T17:23:32","modified_gmt":"2024-10-20T17:23:32","slug":"wiki-livsmedelsinspektion","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/publicpeople.se\/wiki-livsmedelsinspektion\/","title":{"rendered":"Livsmedelsinspektion_WIKI"},"content":{"rendered":"\t\t
En livsmedelsinspektion \u00e4r ett kontrollbes\u00f6k d\u00e4r en eller flera livsmedelsinspekt\u00f6rer kontrollerar livsmedelshanteringen inom en verksamhet. F\u00f6retag som producerar, transporterar eller s\u00e4ljer livsmedel m\u00e5ste f\u00f6lja livsmedelslagstiftningen. <\/strong><\/p> En livsmedelsinspektion syftar till att s\u00e4kerst\u00e4lla att verksamheterna tar sitt ansvar och f\u00f6ljer det regelverk som finns. Livsmedelsinspektioner i Sverige f\u00f6ljer EU-lagstiftning. Inspektionerna omfattar hela kedjan fr\u00e5n produktion till konsument.<\/p> Kontrollerna genomf\u00f6rs f\u00f6r att konsumenterna ska f\u00e5 s\u00e4kra livsmedel och att de ska f\u00e5 r\u00e4tt information om inneh\u00e5llet i maten. Inspektionen \u00e4r utformad p\u00e5 ett s\u00e4tt f\u00f6r att uppt\u00e4cka eventuella risker i produktion, transport eller hantering av livsmedel. Kontrollen uppt\u00e4cker brister och d\u00e4refter f\u00e5r verksamheten m\u00f6jlighet att r\u00e4tta till bristerna.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Det \u00e4r Livsmedelsverket (SLV) som leder och samordnar landets livsmedelskontroll, men ansvaret delas med kommuner, l\u00e4nsstyrelser och f\u00f6rsvarsmakten.<\/strong><\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Naturv\u00e5rdsverket<\/strong> ansvar f\u00f6r naturtillsyn, milj\u00f6farlig verksamhet f\u00f6rorenade omr\u00e5den och avfall.<\/p> Tillsammans ser myndigheterna till att f\u00f6retag och organisationer f\u00f6ljer regelverket g\u00e4llande livsmedel samt har rutiner f\u00f6r att minska riskerna. Kommuner s\u00e5v\u00e4l som l\u00e4nsstyrelser \u00e4r sj\u00e4lvst\u00e4ndiga myndigheter och planerar sj\u00e4lva kontrollerna. Myndigheterna arbetar som sagt sj\u00e4lvst\u00e4ndigt med livsmedelsinspektion, men det finns \u00e4nd\u00e5 en tydlig ansvarsf\u00f6rdelning och hierarki. Kommunerna arbetar sj\u00e4lvst\u00e4ndigt, men l\u00e4nsstyrelserna ska st\u00f6tta kommunerna i deras arbete med livsmedelsinspektioner. Det \u00e4r \u00e4ven m\u00f6jligt f\u00f6r en verksamhet att ompr\u00f6va ett kommunbeslut hos l\u00e4nsstyrelsen. Livsmedelsverket ansvarar i sin tur f\u00f6r att granska kontrollerna som l\u00e4nsstyrelsen utf\u00f6r. Om livsmedelsverket anser att det finns brister i rutin och arbetss\u00e4tt kan l\u00e4nsstyrelsen eller kommunen beordras att \u00e5tg\u00e4rda bristerna. Med andra ord kan man s\u00e4ga att det \u00e4r Livsmedelsverket som \u00e4r ytterst ansvarigt f\u00f6r livsmedelsinspektion i Sverige.<\/p> Sverige granskas i sin tur av EU eftersom Sverige ska f\u00f6lja EU:s gemensamma livsmedelslagstiftning. Det \u00e4r EU:s revisorer som granskar Sveriges livsmedelshantering.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t Inspektion av livsmedel och livsmedelshantering \u00e4r en del av milj\u00f6f\u00f6rvaltningen. Det \u00e4r den myndighet som verkar f\u00f6r att inv\u00e5narna ska ha en god livsmilj\u00f6 utan negativ p\u00e5verkan p\u00e5 h\u00e4lsa och milj\u00f6.<\/strong><\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Milj\u00f6f\u00f6rvaltningen \u00e4r en kommunal myndighet som st\u00f6djer milj\u00f6- och h\u00e4lsoskyddsn\u00e4mnden. N\u00e4mnden kontrollerar att lagar g\u00e4llande bland annat livsmedel och h\u00e4lsoskydd f\u00f6ljs. I praktiken betyder det att milj\u00f6f\u00f6rvaltningen ansvarar f\u00f6r tillsyn, pr\u00f6vning och kontroll av flera olika lagar relaterade till milj\u00f6, bland annat livsmedel och alkohollagarna.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t Inspektionerna sker hos livsmedelsf\u00f6retagare och verksamheter inom hela livsmedelskedjan, fr\u00e5n produktion till transport och f\u00f6rs\u00e4ljning eller servering till konsument. Verksamheterna som blir kontrollerade kan inte neka inspektionen utan m\u00e5ste l\u00e5ta myndigheten utf\u00f6ra kontrollen.<\/p> Vid inspektionen kontrolleras olika omr\u00e5den. Om verksamheten har anm\u00e4rkningar fr\u00e5n tidigare kontroller s\u00e5 kommer livsmedelsinspektionen att granska dessa omr\u00e5den extra noga. Verksamhetens samtliga omr\u00e5den inspekteras s\u00e4llan vid ett och samma tillf\u00e4lle eftersom det skulle ta f\u00f6r l\u00e5ng tid. D\u00e4rf\u00f6r fokuserar inspektionen ofta p\u00e5 ett eller flera kontrollomr\u00e5den, exempelvis temperatur och hygien f\u00f6r livsmedel.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Livsmedelsinspektionen f\u00f6ljer en standardiserad mall f\u00f6r att genomf\u00f6ra kontrollen, men under inspektionen f\u00f6rs alltid en dialog med personen som \u00e4r ansvarig f\u00f6r verksamhetens livsmedelshantering.<\/strong> Dialogen g\u00f6r det m\u00f6jligt f\u00f6r inspekt\u00f6ren att b\u00e4ttre f\u00f6rst\u00e5 verksamhetens rutiner och livsmedelshantering samtidigt som verksamhetsut\u00f6varen f\u00e5r en chans att f\u00f6rklara och f\u00f6rtydliga arbetet. Exempelvis kan f\u00f6ljesedlar och menyer granskas f\u00f6r att s\u00e4kerst\u00e4lla att det som serveras p\u00e5 menyn st\u00e4mmer \u00f6verens med ink\u00f6pen. Dialogen \u00e4r viktig f\u00f6r att minska risken f\u00f6r missf\u00f6rst\u00e5nd samt ge ut\u00f6varen en tydligare bild av vad som f\u00f6rv\u00e4ntas f\u00f6r att uppfylla alla kontrollkrav.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t En livsmedelsinspekt\u00f6r \u00e4r den myndighetsperson som utf\u00f6r livsmedelsinspektionen.<\/strong> Livsmedelsinspekt\u00f6rens roll \u00e4r att s\u00e4kerst\u00e4lla att k\u00f6tt, fisk, \u00e4gg och andra livsmedel hanteras p\u00e5 ett korrekt s\u00e4tt s\u00e5 att konsumenterna kan konsumera mat och dryck p\u00e5 ett s\u00e4kert s\u00e4tt. Livsmedelsinspekt\u00f6ren \u00e4r anst\u00e4lld av en myndighet, ofta Livsmedelsverket men \u00e4ven genom l\u00e4nsstyrelsen eller kommun.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t \n\t\t\t\t\t\tLIVSMEDELSINSPEKTION F\u00d6R S\u00c4KER MAT \t\t\t\t\t<\/p>\n\t\t\t\t\n\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Livsmedelsinspekt\u00f6r \u00e4r ett sp\u00e4nnande yrke med varierande uppgifter och stort ansvar.<\/strong> Den \u00f6vergripande yrkesuppgiften \u00e4r att kontrollera att restauranger, skolk\u00f6k, butiker, livsmedelsindustrier och andra livsmedelsf\u00f6retag f\u00f6ljer livsmedelslagstiftningen. Det kan bland annat inkludera att kontrollera att verksamheterna f\u00f6rvarar och serverar mat i r\u00e4tt temperatur samt hanterar maskiner och livsmedel p\u00e5 ett hygieniskt s\u00e4tt.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t Livsmedelsinspekt\u00f6rens arbetsuppgifter inkluderar bland annat f\u00f6ljande:<\/strong><\/p> Livsmedelsinspekt\u00f6rens roll \u00e4r att se till att mat och dryck som s\u00e4ljs eller serveras till konsumenter \u00e4r s\u00e4ker och korrekt.<\/strong> D\u00e4rf\u00f6r kan inspekt\u00f6rens uppgift \u00e4ven inkludera kontroll av menyer, m\u00e4rkningar och livsmedelsf\u00f6rpackningar f\u00f6r att s\u00e4kerst\u00e4lla att inneh\u00e5llet st\u00e4mmer \u00f6verens med vad som kommuniceras till slutkonsumenten. Inspekt\u00f6ren ser \u00f6ver produkter och livsmedel och s\u00e4kerst\u00e4ller att de \u00e4r s\u00e4kra.<\/p> Om verksamheten inte f\u00f6ljer livsmedelslagstiftningen eller om en produkt \u00e4r h\u00e4lsov\u00e5dlig kan inspekt\u00f6ren besluta om serverings- eller f\u00f6rs\u00e4ljningsf\u00f6rbud. Inspekt\u00f6ren kan \u00e4ven ge verksamheten varningar och omr\u00e5den som m\u00e5ste f\u00f6rb\u00e4ttras innan n\u00e4sta kontroll.<\/p> Livsmedelsinspekt\u00f6ren arbetar \u00e4ven med inkomna klagom\u00e5l som handlar om livsmedelshantering. Det kan exempelvis vara misst\u00e4nkt livsmedelsfusk, felm\u00e4rkning av produkter eller misst\u00e4nkta matf\u00f6rgiftningar.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t En livsmedelsinspekt\u00f6r arbetar p\u00e5 n\u00e5gon av de myndigheter som arbetar med livsmedelskontroll, det vill s\u00e4ga Livsmedelsverket, l\u00e4nsstyrelse, kommun eller f\u00f6rsvarsmakten. Inspekt\u00f6ren kan exempelvis vara anst\u00e4lld p\u00e5 milj\u00f6f\u00f6rvaltningen i kommunen. Beroende p\u00e5 arbetsplats kan arbetsuppgifterna skilja sig \u00e5t eftersom de olika myndigheterna har olika ansvarsomr\u00e5den g\u00e4llande livsmedelsinspektion.<\/p>\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
Livsmedelsverket \u00e4r dock den myndighet som ansvarar f\u00f6r att leda och samordna kontrollerna. Det inneb\u00e4r bland annat att Livsmedelsverket tar fram riktlinjer, information till livsmedelsinspekt\u00f6rerna, utbildningar samt gemensamma projekt och samarbeten. De tar \u00e4ven fram en plan f\u00f6r hur livsmedelsinspektionerna ska genomf\u00f6ras och hur ofta samt hur uppf\u00f6ljningen ska ske. Under ledning av Livsmedelsverket tar myndigheterna tillsammans fram nationella m\u00e5l och fokusomr\u00e5den.<\/p>\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
<\/li>
<\/li>
<\/li>
<\/li>
<\/li>
<\/li>\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t