En livsmedelsinspektion är ett kontrollbesök där en eller flera livsmedelsinspektörer kontrollerar livsmedelshanteringen inom en verksamhet. Företag som producerar, transporterar eller säljer livsmedel måste följa livsmedelslagstiftningen.
En livsmedelsinspektion syftar till att säkerställa att verksamheterna tar sitt ansvar och följer det regelverk som finns. Livsmedelsinspektioner i Sverige följer EU-lagstiftning. Inspektionerna omfattar hela kedjan från produktion till konsument.
Kontrollerna genomförs för att konsumenterna ska få säkra livsmedel och att de ska få rätt information om innehållet i maten. Inspektionen är utformad på ett sätt för att upptäcka eventuella risker i produktion, transport eller hantering av livsmedel. Kontrollen upptäcker brister och därefter får verksamheten möjlighet att rätta till bristerna.
Det är Livsmedelsverket (SLV) som leder och samordnar landets livsmedelskontroll, men ansvaret delas med kommuner, länsstyrelser och försvarsmakten.
Naturvårdsverket ansvar för naturtillsyn, miljöfarlig verksamhet förorenade områden och avfall.
Tillsammans ser myndigheterna till att företag och organisationer följer regelverket gällande livsmedel samt har rutiner för att minska riskerna. Kommuner såväl som länsstyrelser är självständiga myndigheter och planerar själva kontrollerna.
Livsmedelsverket är dock den myndighet som ansvarar för att leda och samordna kontrollerna. Det innebär bland annat att Livsmedelsverket tar fram riktlinjer, information till livsmedelsinspektörerna, utbildningar samt gemensamma projekt och samarbeten. De tar även fram en plan för hur livsmedelsinspektionerna ska genomföras och hur ofta samt hur uppföljningen ska ske. Under ledning av Livsmedelsverket tar myndigheterna tillsammans fram nationella mål och fokusområden.
Myndigheterna arbetar som sagt självständigt med livsmedelsinspektion, men det finns ändå en tydlig ansvarsfördelning och hierarki. Kommunerna arbetar självständigt, men länsstyrelserna ska stötta kommunerna i deras arbete med livsmedelsinspektioner. Det är även möjligt för en verksamhet att ompröva ett kommunbeslut hos länsstyrelsen. Livsmedelsverket ansvarar i sin tur för att granska kontrollerna som länsstyrelsen utför. Om livsmedelsverket anser att det finns brister i rutin och arbetssätt kan länsstyrelsen eller kommunen beordras att åtgärda bristerna. Med andra ord kan man säga att det är Livsmedelsverket som är ytterst ansvarigt för livsmedelsinspektion i Sverige.
Sverige granskas i sin tur av EU eftersom Sverige ska följa EU:s gemensamma livsmedelslagstiftning. Det är EU:s revisorer som granskar Sveriges livsmedelshantering.
Inspektion av livsmedel och livsmedelshantering är en del av miljöförvaltningen. Det är den myndighet som verkar för att invånarna ska ha en god livsmiljö utan negativ påverkan på hälsa och miljö.
Miljöförvaltningen är en kommunal myndighet som stödjer miljö- och hälsoskyddsnämnden. Nämnden kontrollerar att lagar gällande bland annat livsmedel och hälsoskydd följs. I praktiken betyder det att miljöförvaltningen ansvarar för tillsyn, prövning och kontroll av flera olika lagar relaterade till miljö, bland annat livsmedel och alkohollagarna.
Inspektionerna sker hos livsmedelsföretagare och verksamheter inom hela livsmedelskedjan, från produktion till transport och försäljning eller servering till konsument. Verksamheterna som blir kontrollerade kan inte neka inspektionen utan måste låta myndigheten utföra kontrollen.
Vid inspektionen kontrolleras olika områden. Om verksamheten har anmärkningar från tidigare kontroller så kommer livsmedelsinspektionen att granska dessa områden extra noga. Verksamhetens samtliga områden inspekteras sällan vid ett och samma tillfälle eftersom det skulle ta för lång tid. Därför fokuserar inspektionen ofta på ett eller flera kontrollområden, exempelvis temperatur och hygien för livsmedel.
Livsmedelsinspektionen följer en standardiserad mall för att genomföra kontrollen, men under inspektionen förs alltid en dialog med personen som är ansvarig för verksamhetens livsmedelshantering. Dialogen gör det möjligt för inspektören att bättre förstå verksamhetens rutiner och livsmedelshantering samtidigt som verksamhetsutövaren får en chans att förklara och förtydliga arbetet. Exempelvis kan följesedlar och menyer granskas för att säkerställa att det som serveras på menyn stämmer överens med inköpen. Dialogen är viktig för att minska risken för missförstånd samt ge utövaren en tydligare bild av vad som förväntas för att uppfylla alla kontrollkrav.
En livsmedelsinspektör är den myndighetsperson som utför livsmedelsinspektionen. Livsmedelsinspektörens roll är att säkerställa att kött, fisk, ägg och andra livsmedel hanteras på ett korrekt sätt så att konsumenterna kan konsumera mat och dryck på ett säkert sätt. Livsmedelsinspektören är anställd av en myndighet, ofta Livsmedelsverket men även genom länsstyrelsen eller kommun.
LIVSMEDELSINSPEKTION FÖR SÄKER MAT
Livsmedelsinspektör är ett spännande yrke med varierande uppgifter och stort ansvar. Den övergripande yrkesuppgiften är att kontrollera att restauranger, skolkök, butiker, livsmedelsindustrier och andra livsmedelsföretag följer livsmedelslagstiftningen. Det kan bland annat inkludera att kontrollera att verksamheterna förvarar och serverar mat i rätt temperatur samt hanterar maskiner och livsmedel på ett hygieniskt sätt.
Livsmedelsinspektörens arbetsuppgifter inkluderar bland annat följande:
Livsmedelsinspektörens roll är att se till att mat och dryck som säljs eller serveras till konsumenter är säker och korrekt. Därför kan inspektörens uppgift även inkludera kontroll av menyer, märkningar och livsmedelsförpackningar för att säkerställa att innehållet stämmer överens med vad som kommuniceras till slutkonsumenten. Inspektören ser över produkter och livsmedel och säkerställer att de är säkra.
Om verksamheten inte följer livsmedelslagstiftningen eller om en produkt är hälsovådlig kan inspektören besluta om serverings- eller försäljningsförbud. Inspektören kan även ge verksamheten varningar och områden som måste förbättras innan nästa kontroll.
Livsmedelsinspektören arbetar även med inkomna klagomål som handlar om livsmedelshantering. Det kan exempelvis vara misstänkt livsmedelsfusk, felmärkning av produkter eller misstänkta matförgiftningar.
En livsmedelsinspektör arbetar på någon av de myndigheter som arbetar med livsmedelskontroll, det vill säga Livsmedelsverket, länsstyrelse, kommun eller försvarsmakten. Inspektören kan exempelvis vara anställd på miljöförvaltningen i kommunen. Beroende på arbetsplats kan arbetsuppgifterna skilja sig åt eftersom de olika myndigheterna har olika ansvarsområden gällande livsmedelsinspektion.
En livsmedelsinspektör arbetar huvudsakligen dagtid under ordinarie arbetstider, men avvikande arbetstider kan förekomma eftersom vissa kontroller kan behöva genomföras vid särskilda tider på dygnet. Arbetet är varierat med både inspektioner och kontorsarbete.
För att bli livsmedelsinspektör krävs det att du har en relevant högskoleutbildning och gärna arbetserfarenhet från livsmedelsbranschen eller från offentlig förvaltning.
För att arbeta som livsmedelsinspektör krävs det att du har en relevant akademisk utbildning, det vill säga en högskoleutbildning med inriktning på livsmedelsinspektion, miljö- och hälsoskydd eller liknande. Det finns ingen renodlad utbildning för just livsmedelsinspektör. Den utbildning som ligger närmast yrket är nog Livsmedelsprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som är en agronomexamen. Det finns dock flera olika högskoleutbildningar som kan leda till en anställning som livsmedelsinspektör, exempelvis följande:
Utöver ovanstående utbildningar finns det olika påbyggnadsutbildningar inom miljö- och hälsoskydd som är lämpliga om du vill arbeta som livsmedelsinspektör. Påbyggnadsutbildningarna är vanligtvis 1-2 år och passar dig som redan har en akademisk utbildning och vill specialisera dig. Den här typen av påbyggnadsutbildningar erbjuds av flera svenska lärosäten. Ett annat alternativ är att själv sätta ihop enskilda kurser för att skapa en utbildning med rätt kompetens. Det kan vara bra att prata med en studievägledare för att säkerställa att du väljer rätt kurser.
Gymnasieprogram som ger bäst grundkompetens för att bli livsmedelsinspektör är Naturvetenskapsprogrammet eller Restaurang- och livsmedelsprogrammet. För att ansöka till många av de högskoleutbildningar som passar för tjänsten som livsmedelsinspektör krävs det ofta att du utöver grundläggande behörighet även har Biologi 2, Fysik 1a/1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 3c.
Utöver högskoleutbildning är arbetslivserfarenhet från arbete i livsmedelsbranschen ofta mycket meriterande. Även erfarenhet av myndighetsutövning inom livsmedel eller annan typ av kontroll är meriterande. Annan arbetslivserfarenhet som bidragit till kunskaper om livsmedelslagstiftning är givetvis meriterande.
För att kunna arbeta som livsmedelsinspektör krävs det att personen uppfyller vissa kompetenskrav. Dessa krav definieras i bilaga II i förordning (EU) nr 2017/625. Det framgår inte i förordning hur personen ska ha skaffat sig kunskapen. Det viktiga är att personen uppfyller kunskapskraven.
Körkort är nästan alltid ett krav eftersom yrkesrollen innefattar många resor för att kunna inspektera produktionsanläggningar, restauranger, butiker och andra platser där livsmedel hanteras.
En livsmedelsinspektör i Sverige tjänar i genomsnitt 36 500 kronor. Det är ett genomsnitt i landet, men lokala och regionala löneskillnader kan förekomma. Enligt siffror från Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, tjänade de flesta i yrket mellan 32 000 och 40 000 kronor år 2020.
Utöver utbildning och arbetserfarenhet så finns det kvalifikationer och kompetenser som efterfrågas. Livsmedelsinspektör är ett yrke med stort ansvar som kräver vissa färdigheter. Vid anställning läggs ofta stor vikt vid personliga egenskaper.
Rollen som livsmedelsinspektör passar personer som uppfyller följande:
Varmt välkommen att kontakta oss på Public People.