Public People

Kommundirektör, Ida Texell: “Alla har ett ansvar"

Med en uppväxt präglad av offentlig verksamhet, med allt från föräldrarnas engagemang till det första sommarjobbet, utstrålar Ida Texell en speciell entusiasm. Trots att hon idag är kommundirektör och själv bidragit otroligt mycket till samhällsutvecklingen, återkommer hon alltid till alla andras insatser.

Under mer än halva sitt liv har Ida Texell engagerat sig i den offentliga sektorn, bland annat  som räddningschef inom svensk räddningstjänst och ideellt som ordförande för scoutrörelsen i Sverige. Sedan tre år tillbaka är hon kommundirektör för Upplands-Bro kommun, något som har lett till omfattande förändringsprocesser med uppkomst från barnsben.

– Jag är uppvuxen med att man alltid ska hjälpa sina medmänniskor, det var nog det som drev mig först. Men när jag insåg vad offentlig sektor faktiskt innebär, att samhället inte funkar utan det, det var då jag verkligen fastnade. Idag är min drivkraft att göra skillnad, säger Ida och fortsätter:

– Jag känner en stolthet av vara en del av det sammanhanget, att skapa ett tryggt Sverige. Alla har ett ansvar. Ibland behöver man själv hjälp och andra dagar kan man hjälpa andra, det är det som skapar ett samhälle. Samarbete och att vilja varandra väl, det är det som jag vill stå upp för. 

En problematisk mångfald

När Ida var 14 år tog hon del av arbetslivet inom offentlig sektor för första gången, då för ett sommarjobb som ledare på ett läger 1994. Fem år senare när hon gjorde praktik i sin utbildning till brandingenjör kom hon återigen i kontakt med den offentlig verksamheten. Ett begrepp hon tycker kan vara diskutabelt idag. 

– Begreppet “offentlig sektor” är ju så himla brett. Det innebär ju allt från att ens hus står kvar på marken, till att soporna blir hämtade, eller att man kan åka till jobbet på morgonen. Från det att man föds till att man dör är finns offentlig sektor vid ens sida. Men denna mångfald kan också vara problematisk. Det är många som inte förstår att offentlig sektor innebär så olika saker, och den låga kunskapen bidrar ofta till generaliseringar. Inom privat sektor dras sällan samma paralleller eftersom varumärken gör det lättare att sortera vem som gör vad. Man vet att ett specifikt företag har gjort något dåligt istället för att skylla på hela industrin. 

Hon fortsätter:

– Sen tror jag skräckrubriker i media späder på den negativa bilden och får oproportionellt stort utrymme. Och missförstå mig rätt, självklart ska det dåliga lyftas, men tyvärr tror jag att det också får folk att sätta ett likhetstecken mellan allt det dåliga och offentlig sektor. Men tänk alla insatser som sker i det tysta, varje dag. Det vill jag också uppmärksamma. 


Göra skillnad på riktigt

Att välfärden behöver rekrytera duktiga medarbetare är ingen hemlighet. Ida tar på sig ett stort ansvar för få människor att uppskatta offentlig sektor och vilja vara en del av det:

– Ett av mina viktigaste mål är att belysa allt det som alla fantastiska människor gör. Vi behöver få folk att förstå att man kan göra skillnad på riktigt här, och att det en sån häftig känsla när många går ihop för en bra sak. När coronapandemin kom till exempel, ställde vi om skolan till distansarbete på 48 timmar, då gällde det verkligen att prioritera och sortera. Det är utmanande att vara så pass handlingskraftig, men man hanterar ju människors vardag så det finns ju inga andra alternativ än att alltid leverera sitt bästa.

Med kriget i Ukraina är denna sortens snabba anpassning till omvärldsförändringar minst lika aktuell idag. Som kommun har det inneburit att snabbt anpassa sig till ny logistik, och som kommundirektör att inge en trygghet till folket.

– Det är viktigt att samla människor, ge tydlig information och bekräfta dom. Jag arbetar mycket med att sortera på det jag tror, vet, tycker och känner; det hjälper mig att bygga en känsla av stabilitet och hopp. Och genom att visa mod inför andra, att gör mitt bästa trots att jag själv är rädd, hoppas jag uppvisa ledarskap och inspirera andra. Vi kommer fixa det här tillsammans, om vi alla gör vårt bästa. 

Public Heroes är en intervjuserie där Public People lyfter intressanta och inspirerande personer i den offentliga sektorn. Vi vill uppmärksamma allmänheten och hylla våra hjältar genom att belysa det otroligt viktiga och värdeskapande arbete som utförs inom den offentliga sektorn.

MÖT FLER PUBLIC HEROES

Testimonials

Fyll i och vi kontaktar dig inom kort:

Table of Contents